Автор: obektivno.bg Следвайте Гласове в ТелеграмКоличеството отпадъци, натрупани след амортизацията на

...
Автор: obektivno.bg Следвайте Гласове в ТелеграмКоличеството отпадъци, натрупани след амортизацията на
Коментари Харесай

Зелената енергия ще произведе 9,8 милиона тона отпадъци, за които не се говори

Автор: obektivno.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

Количеството боклуци, насъбрани след амортизацията на слънчеви панели и перки на ветрогенератори, може да бъде измерено в тонове. А промишлеността, обвързвана с производството на зелена сила, занапред стартира да пораства.

Почти всички отработени слънчеви панели се озовават на сметищата, а доста панели от първо и второ потомство към този момент се амортизират много преди упования им 30-годишен живот.

Към това ще се прибавят почти 9,8 милиона метрични тона панели в Съединени американски щати, които ще бъдат изхвърлени сред 2030 и 2060 година, съгласно изследване, оповестено в Science Direct.

Изхвърлянето на безоблачен панел в хранилище в Съединени американски щати сега коства към 1-2 $. За да се рециклира същият този панел, цената е от Щатски долар 20 до Щатски долар 30, съгласно оценка на PV Magazine.

Амортизираните елементи на вятърните турбини съставляват сходно предизвикателство, като хиляди перки към този момент са изхвърлени в сметища и полета в Тексас, Уайоминг, Южна Дакота и Айова, написа Epoch Times.

Дължината на перките на вятърна турбина може е 60 метра или даже повече от размаха на крилата на Boeing 747, съгласно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати. Офшорните вятърни платформи са още по-големи.

В момента към 7000 перки се бракуват годишно в Съединените щати, съгласно Дейвид Морган, основен стратегически шеф на Carbon Rivers, основан в Тенеси център за преработване на модерни материали, представен от Epoch Times.

От всички боклуци от стъклени нишки, които Carbon Rivers получава, перките на вятърните турбини са най-голямото предизвикателство, съгласно Дейвид Морган. – „ Те са доста устойчив, здрав материал. Те са огромни и „ тромави “ за боравене “.

Американската организация за запазване на околната среда (EPA) при някогашния президент Доналд Тръмп разпознава задаващите се проблеми с увеличението на отпадъците от възобновима сила.

„ Без тактика за тяхното ръководство в края на виталния цикъл по този начин наречените зелени технологии като слънчеви панели, акумулатори за електрически транспортни средства и ветрогенератори в последна сметка ще слагат същите нежелани тежести върху нашата планета и стопанска система като стандартните “, разяснява някогашният админ на EPA Андрю Уилър.

Разширяване на промишлеността

Тъй като по този начин наречената промишленост за възобновима сила се уголемява – значително заради големите дотации от администрацията на Байдън – същото важи и за отпадъците от ВЕИ.

Капацитетът за произвеждане на слънчева сила се чака да се усили с повече от 38% през 2024 година, съгласно отчет от 12 декември 2023 година на Администрацията за енергийна информация (EIA), държавна организация на Съединени американски щати. Капацитетът на вятърната сила се чака да нарасне с 4,4%.

Въпреки този видим скок в разгръщането на системи за възобновима сила, американското произвеждане на електрическа енергия през 2022 година е най-вече (около 60,4%) от изкопаеми горива – въглища, природен газ, нефт и други газове, съгласно EIA.

Възобновяемите енергийни източници съставляват към 21,3%, а 18,2% са от нуклеарната сила.

Слънчевите панели имат живот до 30 години. Немалко екоорганизации предизвестяват за екологичните последици след изхвърлянето им.

„ Ако слънчевата и нуклеарната сила създават същото количество електрическа енергия през идващите 25 години, което нуклеарната създаде през 2016 година, и отпадъците се подреждат на футболни стадиони, нуклеарните боклуци ще доближат височината на Наклонената кула в Пиза. Слънчевите боклуци обаче ще доближат височината на два Евереста “, предизвести калифорнийската организация Environmental Progress.

Броят на амортизираните перки на вятърни турбини се чака да доближи 9000 годишно през идващите пет години, съгласно разбор от 2022 година, оповестен от Chemical and Engineering News.

Е-отпадъци

Размерът на електронните боклуци нараства с експоненциална скорост. Това е най-бързо растящият поток от твърди боклуци в света и включва възобновими детайли като слънчеви панели и акумулатори за електрически транспортни средства.

Само дребна част от тях се рециклират.

Анализ от 2019 година сподели, че от 53,6 милиона тона електронни боклуци, създадени в международен мащаб, едвам 17% са били рециклирани.

„ Хората мислят, че пластмасата е „ страшилището “ измежду отпадъците, само че електронните боклуци порастват “, разяснява пред The Epoch Times Пол Уилямс, вицепрезидент по връзките на компанията за преработване ERI.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР